fredag 4 maj 2007

HLR: En liten uppmaning på fredag eftermiddag

HLR. Står för "Hjärt- lungräddning" och är något du bör se till att ha kunskap i. De flesta arbetsplatser brukar tycka att det är en ypperlig idé att lära sig och betalar gladeligen för det. Har du inte redan gått kurs i det, så SE TILL ATT GÖR DET! Har du gjort det? Gör det igen. Kunskap är färskvara.

Bestäm dig sedan vad du ska använda dina kunskaper till i verkliga livet:
Skulle du göra HLR på en främmande människa på stan?
Skulle du göra det på din granne?
Din arbetskamrat?
Dina barn?

Jag lovar, det är inte så enkelt att bestämma sig som man tror. Alla kan det "rätta svaret", men de flesta vet inte hur de skulle reagera i en sådan situation. Inte du heller. Därför är det lika bra att bestämma sig på en gång.

Om du tycker att tanken på att trycka läpparna mot en främmande människas ansikte (annat än på krogen en fredagkväll) är lite småäcklig så finns det små nyckelringar med munskydd att köpa på Apoteket. Men om du kan rädda en människas liv spelar väl lite kräks på kinden inte så stor roll? Eller hur?

5 kommentarer:

Smartasmia sa...

Ahh..så talar en vän av rättvisa och moral - och jag tokgillar ditt inlägg! Det är en schysst jämförelse med fredagsragg, förresten:-) Och visst ska alla kunna HLR - basta!

Maria Byström sa...

Jag har gått den kursen på RK för ett par år sedan.

Tveksamt om jag skulle göra det på grannen, dock ;-)

Miss KeepYourDistance sa...

*bröstar upp mig*

Jag har HLR.

Eh. Jag har iofs glömt det mesta. Men jag vet hur man krossar någons bröstkorg. Det fick jag höra att jag gjore när man mätte hur mkt tyngd jag la på den stackars dockan jag skulle rädda under övningen.

Ooops.

Missy sa...

Smartasmia: Jag blir alltid glad av att få medhåll från favorit-Smartasmia :-)
Maria Byström: Man måste inte göra det på grannen. Säkert!
Miss KYD: Bättre med lite knäckta revben än att vara alldeles död, säger jag!

Anonym sa...

servare.se är ett bra företag som håller på med hlr samt livräddande första hjälpen till bra. Har gått där hon e kanon som håller utbildningarna. Och inte dyrt!!!

Jag lärde mig jätte mycket.
Bra att kunna!