söndag 24 augusti 2008

Je voudrais une pomme

Jag drömde att jag reste till Paris.

Jag har varit i Paris två gånger. Första gången var jag tio år och konstaterade "vackert, men tråkigt". När man är tio uppskattar man inte riktigt det här med god mat (visa mig till närmaste McDonalds!) eller en annan kultur (dubbad TV). Andra gången jag var i Paris var jag femton och konstaterade än en gång att det var vackert men tråkigt. Inte blev det bättre av att jag tillbringat 24 timmar åksjuk på bussen dit. Inte det minsta faktiskt. Dessutom är det starkaste minnet av resan en äcklig macka.

Nu är det minst hundra år senare och jag vill åka tillbaka. Jag inbillar mig att det är något annat nu när man är ett slags vuxen. Jag vill tro att det är som på film och att en helg i Paris skulle vara ett andetag. Eller åtminstone ett bra sätt att få ont i sina fötter. Och uppleva några dagar av höst på ett främmande språk.

Jag läste franska i skolan. I tre år. Jag slet mitt hår över alla verbformer (hur var det nu, je suis, tu... uhm... es? men sen då? Fasen också...)

Så:

Allt jag kan säga på franska är

"Je voudrais une pomme"

och jag anar att jag inte kommer långt med det

5 kommentarer:

hedgehog-sara sa...

Je suis en peu fatigugé mais il travaille dans une chantier.

Skitbra mening, den enda jag minns från skolan. Låter snyggt och jag tror att det betyder typ: Jag är lite trött men han arbetar på en byggplats. Ungefär. Jag kan ha fel. Och stavningen är nog helt galen också :)

emma sa...

Jag känner igen mig, oui oui!

Jag var där när jag var 10. Det var stressigt, konstig mat och jag tyckte byborna var lite åt det ovänliga hållet. Inte ville de prata engelska med mig heller fast jag var duktig och försökte.

Så jag läst också franska på högstadiet/gymnasiet och skulle ta min revansch men det har inte hänt än. Och språket har försvunnit.

Je suis fatigué. Je m'appelle Emma.

Au revoir.

Missy sa...

Hedgehog-Sara: Man vet aldrig när man kommer att få tillfälle att säga att man är trött och känner någon som arbetar på en byggarbetsplats! ;-)

Emma: A bientôt!

Choklad i kvintcirkeln sa...

Ha ha Jag är smått fascinerad av att du vill åka dit igen. Fast jag tror att du kommer att uppleva Paris lite annorlunda nu när du är vuxen. Där finns tex Channel... på riktigt! Och Notre Dame. Och franska ostar och VIN. Jo jag tror att du kommer att gilla det ;)

Missy sa...

Jag tror också. Det vore spännande att se :-)